ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΛΑΦΕΛ Η ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ!

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΛΑΦΕΛ Η ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ!

Με αφορμή την Σαρακοστή που μόλις μπήκαμε δεν μπορώ να μην ανεβάσω την αγαπημένη μου συνταγή και ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά! Τα τραγανά φαλάφελ ή καλύτερα οι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα φαγητό πολύ νόστιμο που έχει συνεπάρει ακόμα και όσους αγαπούν και προτιμούν το κρέας στο σουβλάκι τους.

Είναι επίσης το φαγητό που για ένα περίεργο λόγω δοκιμάζω σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχω ταξιδέψει (με εξαίρεση την Παταγονία που νομίζω ότι δεν κατάλαβαν καν τι περιέγραφα 😂). Μέχρι στιγμής μπορείτε πολύ εύκολα να φανταστείτε ότι εκτός από την Ανατολή που δεν υπάρχει σύγκριση, στην πόλη του φωτός έχω φάει ένα από τα καλύτερα φαλάφελ της ζωής μου.

Η Μέση Ανατολή εφηύρε το αγαπημένο fast food των απανταχού χορτοφάγων. Η καταγωγή του φαλάφελ φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, που εξακολουθούν να τιμούν δυναμικά το δημοφιλές φαλάφελ. Το φαλάφελ είναι από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ εχει βασικό ρόλο στις κουζίνες του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Το βασικό συστατικό όπως όλοι ξέρουμε είναι τα ρεβίθια. Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Επίσης έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος. Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα.

Φαλάφελ – Make my Day Athens

Το μυστικό της συνταγής, που είναι αρκετά απλή είναι ο τρόπος μαγειρέματος που εδώ θα σας δώσω 3 εναλλακτικές. Μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο που είναι πολύ ελαφριά και πολύ νόστιμα αλλά όχι πολύ τραγανά. Ο δεύτερος τρόπος και ο παραδοσιακός είναι να τα τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι το οποίο μας δίνει μια εξαιρετικά τραγανή υφή αλλά είναι αρκετά “βαριά” εκτός αν έχετε φριτέζα. Και ο τελευταίος τρόπος είναι ῾τηγάνισμα῾ σε αέρα με ειδική συσκευή, ο οποίος τρόπος είναι κάτι ενδιάμεσο τόσο σε γεύση όσο και σε τραγανότητα άρα δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή μου,

Ετοιμαστείτε για την απόλυτα θρεπτική και πεντανόστιμη συνταγή για την Σαρακοστή και όχι μόνο!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Πεντανόστιμα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες!
 
servings Μερίδες: 10-14 φαλάφελ
difficulty Βαθμός δυσκολίας: 3/5
cooking time Χρόνος μαγειρέματος: 45’
preparation time Χρόνος παρασκευής: 20’
gluten free Beauty
vegan Vegan
 
Υλικά
  • 2 κούπες ρεβίθια, ελαφρά βρασμένα και καλά στραγγισμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κούπα μαιντανός ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα κόλιανδρο ψιλικομμένο
  • 1 κ.σ. αλεύρι ρεβιθιού
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • ½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και τα χτυπάμε για λίογ για να μην λιώσουν τα ρεθίθια και γίνουν μους.
  2. Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα να κρυώσει για 30᾽
  3. Με τα χέρια μας πλάθουμε τα φαλάφελ σε μέγεθος μέτριου κεφτέ και τα πιέζουμε λίγο από πάνω.
  4. Στο τηγάνι. Ζεστάνετε λίγο λάδι στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και τηγανίστε.
  5. Στο φούρνο. Σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς αέρα, απλώνουμε σε μια λαδόκολλα τα φαλάφελ και τα ψήνουμε για 10᾽. Έπειτα τα γυρνάμε και τα αφήνουμε για ακόμα 10᾽.
  6. Σερβίρουμε με γκουκαμόλε ή τζατζίκι ή σκορδαλιά ή ακόμα καλύτερα τα κάνουμε σουβλάκι!

 

Print
Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rate this recipe: