ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ

ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ

Σπιτικό αμυγδαλοβούτυτο! Άλλη μια βασική συνταγή για την υγιεινή μας κουζίνα είναι έτοιμη για εσάς με video για να την απολαύσετε και να την κάνετε γρήγορα και εύκολα.

Καταρχήν ας μιλήσουμε λίγο για τα αμύγδαλα τα οποία είναι η απόλυτη υπερτροφή μιας και έχουμε βομβαρδιστεί πια με αυτές. Η ομορφιά του ξεκινάει από τον Φεβρουάριο που η αμυγδαλιά είναι από τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν για να μας που ότι η άνοιξη είναι κάπου κοντά και υπομονετικά πρέπει να περιμένουμε τον καρπό να μεγαλώσει και να είναι έτοιμος να μας πλημμυρίσει με θρεπτικά συστατικά και υγεία.

 

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή μέτρια κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ελάττωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επίσης, φαίνεται ότι η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την πιθανότητα νόσησης από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων οξέων. Περιέχονται ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Βέβαια για όσους είναι σε ένα πρόγραμμα διατροφής καλό είναι να μην το παρακάνουν γιατί έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Μια απλή ανάλυση για τα αμύγδαλα είναι:

Ανά 100γρ.

Θερμίδες 612 Kcal
Πρωτεΐνες 21,1 γρ
Ασβέστιο 240 mg
Μαγνήσιο 270 mg
Βιταμίνη Ε 23,98 mg

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε επίσης είναι ότι για να κρατήσουμε την θρεπτική τουε αξία αναλοίωτη χρειάζεται να αποθηκεύστε τα αμύγδαλα σε μέρος ξηρό γιατί η παρουσία νερού (υγρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη αφλατοξίνων (τοξικές ουσίες που παράγονται από μύκητες)

Επίσης προτιμάτε τα ελληνικά αμύγδαλα είναι εύγεστα και πολύ καλής ποιότητας και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή αμυγδάλων ξεπερνώντας τους 12.000 τόνους. Η Θεσσαλία φαίνεται να έχει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή. Καλλιεργούνται στη χώρα μας πάνω από 7 ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και ποιότητα.

Ας πάμε όμως στην συνταγή που είναι πραγματικά πανεύκολη και χρειάζεται μόνο 3 συστατικά, ένα καλό μπλέντερ και πολύ ανυπομονησία!!!

Το σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο διατηρείτε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο μας σχεδόν για πάντα (αν το καταφέρετε και δεν το φάτε αμέσως 😉)

Είναι καταπλητικό πρωινό για το ψωμί ή την φρυγανιά σας, για τα smoothie και φυσικά για τα περισσότερα γλυκά σας!

Τώρα για τα παιδιά προτείνω να βάλετε μια κουταλιά μέσα στην πραλίνα φουντουκιού που τους έχετε φτιάξει. Και φυσικά μην ξεχνάτε το γάλα αμυγδάλου που έχουμε φτιάξει.

Περιμένω σχόλια σας και φωτογραφίες στο blog μας ! 👩‍🍳

ΣΠΙΤΙΚΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ
 
servings Μερίδες: 8-12
difficulty Βαθμός δυσκολίας: 2/5
cooking time Χρόνος μαγειρέματος: 18’
preparation time Χρόνος παρασκευής: 10’
vegan Vegan
gluten free Gluten free
gluten free Beauty
 
Υλικά
  • 2 κούπες αμύγδαλα
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας
  • λίγο κάρδαμο
  • 1 κ.σ. κακάο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 10᾽μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρώμα και να μυρίσει η κουζίνα σας!.
  2. Βάζουμε σε δυνατό μπλέντερ τα αμύγδαλα, το λάδι καρύδας και χτυπάμε για 5'-8'. Ενδιάμεσα σταματάμε το μπλέντερ και ρίχνουμε στο μείγμα ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μπλέντερ.
  3. Ρίχνουμε το κάρδαμο και αν θέλουμε το κακάο και χτυπάμε για ακόμα 1'-2' μέχρι να γίνει ρευστό.
  4. Μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρό μας σε γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας!

 

Print
Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rate this recipe: