ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟ

Είμαστε στην μέση των εορτών και τα γιορτινά τραπέζια είναι στο φουλ! Και εμείς επίσης με την μόνιμη σκέψη του τι έφαγα πάλι…

Λοιπόν σήμερα έχουμε μια πολύ ωραία και εύκολη πίτα που θα εντυπωσιάσει εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας. Επίσης σκεφτείτε ότι από το να πάρετε ένα γλυκό για το κάλεσμα που έχετε γιατί όχι να φτιάξετε μια τέτοια εορτστική πίτα με κολοκύθα και κάστανο και να την προσφέρετε. Έτσι θα εκτιμηθεί πολύ το σπιτικό δώρο σας αλλά και θα φάτε εσείς χωρίς τύψεις!

Πάμε αμέσως στην συνταγή που αυτό που έχετε να ετοιμάσετε είναι η γέμιση και μετά στο φύλλο και κατευθείαν στον φούρνο και ώρα να ετοιμάσετε τραπέζι.

Η γέμιση είναι εορταστική και πολύ χειμωνιάτικη αφού έχει μέσα κολοκύθα, μανιτάρια, σπανάκι, κάστανο, κουκουνάρι και αν τρώτε γαλακτοκομικά μετσοβόνε!!! (αυτή είναι η παρέμβαση της μαμάς μου μόλις δοκίμασε).

Η γιορτινή αυτή πίτα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα μια κρεατόπιτα αφού τα μανιτάρια θα σας δώσουν πολύ παρόμοια γεύση και με λίγο περισσότερη πρωτείνη 😉. Και το μυστικό είναι να μην βαρεθείτε και να κόψετε τα μανιτάρια πολύ μικρά κομματάκια ώστε να απλωθούν παντού στην γέμιση και να μας δώσουν γεύση. Επίσης θα πρέπει να μην σας αφήσουν καθόλου υγρά όταν τα μαγειρεύετε πρώτον για να μην χάσετε την γεύση και δεύτερον για να μην σας ῾πανιάσει῾το φύλλο της πίτας.

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σωτάρετε το πράσο για 1-2′ μέχρι να γίνει λίγο διάφανο (δεν θα γίνει σαν το κρεμμύδι) και προσθέτουμε τα ψιλικομμένα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5᾽. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και ρίχνουμε το κρασί. Στην συνέχεια αφού έχει μαλακώσει η κολοκύθα προσθέτουμε το σπανάκι, το κάστανο και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 2-3′. Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε την διατροφική ή το μετσοβόνε και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει για 30᾽.

Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το φύλλο, ρίχνουμε την γέμιση και διπλώνουμε προσεκτικά. Το φύλλο τώρα όπως θα δείτε δεν είναι σπιτικό όχι γιατί είναι δύσκολο αλλά γιατί θέλει χρόνο και φαντάζομαι ότι όταν έχετε να μαγειρέψετε για πολλά άτομα δεν είναι και εύκολο να ανοίξετε φύλλο. Αλλά δεν σας κρύβω ότι με σπιτικό φύλλο θα απογειώσετε την γεύση, αλλά σε αυτή την περίπτωση προσοχή να μην είναι λεπτό.

Μπορούμε να χαράξουμε το πάνω μέρος και να αλείψουμε με γάλα αμυγδάλου ή με αυγό.

Ψήνουμε την γιορτινή μας πίτα με κολοκύθα και κάστανο σε φούρνο με αέρα 180 βαθμούς για 45᾽.

Καλή απόλαυση και σας εύχομαι ολόψυχα με μια χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και μοναδικές γευστικές εμπειρίες!

Γιορτινή πίτα με κολοκύθα και κάστανο
 
servings Μερίδες: 8
difficulty Βαθμός δυσκολίας: ⅘
cooking time Χρόνος μαγειρέματος: 45’
preparation time Χρόνος παρασκευής: 30’
gluten free Beauty
vegan Vegan
 
Υλικά
  • 1 χωριάτικο φύλλο
  • 2 κούπες κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
  • 3 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα φρέσκα
  • 2 κούπες σπανάκι baby
  • 1 πράσο ψιλικομμένο
  • 150γρ. κάστανα προβρασμένα
  • ½ κούπα κουκουνάρι
  • ½ κούπα κόκκινο γλυκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • ½ κούπα διατροφική μαγιά ή 100γρ. μετσοβόνε σε κυβάκια
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου ή ένα κρόκο αυγού
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σωτάρετε το πράσο για 1-2' μέχρι να γίνει λίγο διάφανο (δεν θα γίνει σαν το κρεμμύδι) και προσθέτουμε τα ψιλικομμένα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5᾽.
  2. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και ρίχνουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε για περίπου 15᾽μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι, το κάστανο και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 2-3'.
  4. Κατεβάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε την διατροφική ή το μετσοβόνε και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει για 30᾽.
  5. Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το φύλλο, ρίχνουμε την γέμιση και διπλώνουμε προσεκτικά. Μπορούμε να χαράξουμε το πάνω μέρος και να αλείψουμε με γάλα αμυγδάλου ή με αυγό.
  6. Ψήνουμε την γιορτινή μας πίτα με κολοκύθα και κάστανο σε φούρνο με αέρα 180 βαθμούς για 45᾽.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει (αν αντέχετε 😂), κόβουμε και σερβίρουμε!

 

 

Print
Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Rate this recipe: